BEELDEN TUSSEN RAILS - Retro-Rail 4
Welkom  |  Contact  |  
Feiten tussen Rails
 
Beeldarchief
 
Retro-Rail 1
 
Retro-Rail 2
 
Retro-Rail 3
 
Retro-Rail 4
 
Retro-Rail 5
 
Portfolio "D-locs"
 
Portfolio "E-locs"
 
Retro-Loc 5001
 
Retro-Loc 1805
 
Gastenboek
 
 

        Museum Stoomtrein der Twee Bruggen

Een toeristische trein op een industrieel spoorwegnet ? Het klinkt als een contradictie maar is toch perfect verzoenbaar. Dat bewezen in het verleden o.m. de Belgische museumverenigingen TTZ (Toeristische Trein Zolder) die de spoorlijn tussen de Koninklijke Steenkoolmijn van Heusden-Zolder en de kolenhaven van Genenbos langs het Albertkanaal exploiteerde of MSTB (Museumstoomtrein der Twee Bruggen) die op het private net van de CFI (Chemin de Fer Industriel) uit Vilvoorde toegelaten was.

In 1978 ontdekte initiatiefnemer Jean Duvivier op de terreinen van de mijn Charbonnage du Bonnier te Grâce Berleur in de omgeving van Liège een voor de sloop bestemd stoomlocomotiefje uit 1910. De man sprak zijn spaarrekening aan en kocht uiteindelijk de door de S.A. Ateliers Métallurgiques de Tubize gebouwde 1627, een twee-assige tenderlocomotief met horizontale ketel, buitenliggende cilinders en een schuifbeweging type Walschaerts. Als enige vertegenwoordiger uit een reeks van zes was de 1627 ooit te zien op de Wereldtentoonstelling van 1910 te Brussel.

Na teleurstellende onderhandelingen met de NMBS klopte dhr. Duvivier aan bij de laatste Belgische privéspoorweg CFI of Chemin de Fer Industriel (du port de Vilvorde et extensions Hauwaert), op 8 december 1972 omgedoopt in Chemin de Fer Industriel (du port de Vilvorde et extensions Cie. de Fret International S.A.) die nog later als CFI-Group werd aangeduid. Deze onderneming had in het verleden heel wat bijgedragen tot de industriële ontwikkeling van de Brusselse Noordrand. Zo bediende de CFI na de Tweede Wereldoorlog niet minder dan 250 aansluitingen wat omgerekend een dagelijkse capaciteit betekende van zo'n 900 wagens.

Jean Duvivier kreeg onmiddellijk de toestemming om op zaterdagen, zon- en feestdagen de infrastructuur die CFI sedert 1908 in concessie had, te exploiteren voor toeristische doeleinden terwijl het materieel mocht worden ondergebracht op de terreinen van de Intercom-centrale die bovendien een bureau (secretariaat) en een vergaderzaal ter beschikking stelde. In mei 1980 was de oprichting van de vzw MSTB een feit. Op 13 september 1980 werd na maanden van intensief vrijwilligerswerk de vereniging officieel ingehuldigd. De uitbating zelf ging pas van start op Pasen 1981 met de gerestaureerde stomer 1627, het NMBS-personenrijtuig type L 31.110 (1ste klasse) uit 1936 en een gesloten goederenwagen (ex SNCF). De belangstelling voor de stoomtrein was overweldigend en in 1983 werd bij de NMBS een tweede L-rijtuig 32.127 (2de klasse) aangekocht alsook M1-rijtuig 42.005 (2de klasse) dat werd omgebouwd tot rijdend buffet.

Tussen 1982 en 1988 werd het locomotiefpark van de MSTB onder meer uitgebreid met stoomlocomotief 947 "Yvonne" uit 1893, de vuurloze stoomloc La Meuse 3432 uit 1932 en de locomotoren Deutz 56.415 type A4L 514 R, gebouwd in 1956 en Renault 1209 uit 1948. Bovendien kocht MSTB-lid Roger Maes in 1987 de NMBS-motorwagen 4620 van de stelplaats Haine St. Pierre aan en stelde die ter beschikking van de vereniging.

Het gedeelte van de CFI-infrastructuur waarop het rollend materieel van de MSTB was toegelaten, situeerde zich tussen het vertrekperron in het park van de Intercom-centrale aan de J.F. Willemstraat en de Budabrug te Neder-over-Heembeek. Halfweg dit traject van ongeveer 6,5 km lengte was ter hoogte van de Vlaanderenstraat een kleine stopplaats ingericht terwijl aan de Houtkaai voor de stomers de mogelijkheid bestond om zich te bevoorraden met water. Per ritseizoen legde het museumtreintje gemiddeld 1.220 km af en verslond zo'n 6.230 kg aan kolen (statistieken voor 1986).

Omdat in 1986 het bezoekersaantal (1.632 reizigers) met 56 % was gedaald ten opzichte van het vorige exploitatiejaar, werd een nieuw en toen uniek initiatief voor Belgische museumlijnen opgestart : de gastronomische avondritten die meteen een schot in de roos bleken te zijn want de eerste rit op 26 mei 1986 was voor 60 % bezet terwijl alle volgende smultreinen binnen de kortste tijd volgeboekt waren waardoor extra ritdata dienden vastgelegd de worden. Voor deze treinen werd in 1987 een extra metalen pakwagen aangekocht en kreeg het buffetrijtuig M1 42.005 een kompleet ingerichte professionele keuken ingebouwd. Ook aan de doorlopende geluidsinstallatie werden de nodige verbeteringen aangebracht. Pakwagen en buffetrijtuig werden, gezien de krappe bochten op het CFI-net (vaak met een straal van amper 60 meter), bovendien uitgerust met een speciale koppeling die ook de leidingen voor gas en elektriciteit doorverbond.

Naast de traditionele en gastronomische ritten organiseerde de MSTB een jaarlijkse spoorweg-excursie voor haar leden, ruilbeurzen voor miniatuurtreinen alsook een stoomtreinfestival om elk ritseizoen af te ronden. Bovendien werd een bescheiden tijdschrift, de "Moetoen Express" uitgegeven. CFI-goederenwagen 115 (bouwjaar 1919) was ingericht als shop en permanente tentoonstellingsruimte.

Toen de eerste geruchten opdoken dat de CFI haar activiteiten zou stopzetten, werd het voor de MSTB de hoogste tijd de vereniging te ontbinden. Om alles vlot en vlekkeloos te laten verlopen, besloten enkele bestuursleden een nieuwe vereniging in het leven te roepen : THT of Trein Hobby Trains. Deze vzw nam de verkoop van de bezittingen van de MSTB voor haar rekening alsook de verdere organisatie van ruilbeurzen en reizen. Op 6 april 1991 was ik in de mogelijkheid de overbrenging van motorwagen 4620 naar het SCM te Maldegem mee te maken. Deze vereniging nam heel wat rollend MSTB-materieel over waaronder de stoomlocs Tubize 1627 en St. Leonard 947 alsook het buffetrijtuig 42.005 en ketelwagen 91590 (ex Etat Belge). De Deutz-locomotor 56.415 ging voor korte tijd richting transportbedrijf Ambrogio te Muizen bij Mechelen. Toen de goederen van de MSTB conform de wetgeving op vzw's waren verdeeld, werd ook THT ontbonden. Beide verenigingen sloten de boeken met een positief resultaat.

Locomotief nr. 10 (Cockerill 4334 uit 1981) sleepte op 3 juli 1996 de laatste CFI-trein. Het betrof een lege kolentrein, afkomstig van de elektriciteitscentrale Electrabel. Bij deze verdween terug een stuk Belgische spoorweggeschiedenis van de rails...

Bijdrage afgesloten op 19/02/2007 - 17.38 u.
Geactualiseerd op 13/01/2009 - 09.21 u.

ENKELE WEBSITES

Officiële website van de vzw Febelrail

Supported by Happy Days & Powered by CenterALL & Hosted by SarrCom.com
Happy Days